I després

La vela, per a tothom

Compartiu aquesta història

La gent de 80 anys, els menors o els disminuïts físicament de qualsevol part del cos, així com els disminuïts psíquics, tenen des de fa uns anys la vela a l’abast.Dos centres de la Costa Brava són els que ofereixen serveis per a tots aquests col·lectius, que gairebé sempre hi acudeixen en grup, almenys a l’inici. L’associació Força 3, instal·lada a la platja de Sant Feliu de Guíxols i El Club Nàutic L’Escala són els dos centres que ofereixen aquests serveis a les comarques de Girona.

Un dels puntals perquè aquesta experiència s’acosti a tothom és l’Access, una embarcació d’una o dues places, amb una quilla de plom que fa que l’embarcació pesi i no pugui bolcar. Segons explica la presidenta de l’associació esportiva de vela Força 3, Yaiza Homs, aquest vaixell petit de dues places els ocupants poden manejar-lo de manera que no s’han d’anar canviant de costat. Poden conduir-lo mitjançant un timó molt senzill i només s’han de limitar a seure en dos seients, situats de costat. És per això, segons explica Yaiza Homs, que l’anomenen, mig en broma, el loveboat. És un vaixell apte no només per a persones impedides físicament de qualsevol part del cos, sinó també per a gent gran o per a infants que, per la seva estatura petita, no podrien conduir qualsevol altre vaixell. A Força 3 expliquen que han tingut clients de fins a 80 anys.

La majoria de la clientela que acudeix al servei, però, ho fa a través d’associacions. Un cop han fet la classe de bateig de mar, que es tracta d’una classe de tres hores, alguns clients s’animen i continuen pel seu compte, en l’àmbit individual. Almenys així ho explica el director esportiu del club nàutic de l’Escala, Xavi López. En aquest club van tenir fins a 66 clients el 2009 que sol·licitaven aquest servei i, segons assegura, aquest 2010 la xifra serà clarament superior. Xavi López també explica les excel·lències d’aquest Access, una embarcació de la qual arriben molt poques al país i que es construeix a Austràlia. Un dels usuaris del vaixell al Club Nàutic L’Escala explicava com havia vist en una ocasió dos monitors posant a prova el vaixell, que intentaven bolcar-lo penjant-se de tots els costats i no ho havien aconseguit. És per això que la gent que el prova s’hi acaba sentint segura. En una embarcació col·lectiva, afirma, “es requereix mobilitat, almenys, a la part superior del tronc”. (El Punt)

El més llegit

I després