I després

La congelació del projecte de reserva marina a SFG indigna els seus defensors

Compartiu aquesta història

No s’han fet esperar les veus dels qui es mostren decebuts per la frenada en sec de la implantació de la reserva marina de les Illes Formigues que preveia una segona fase d’ampliació que havia d’arribar fin la platja de Canyerets, final del terme de Sant Feliu.

Fran Gómez, un expert en aquests espais arreu del món i activista incansable en la defensa del fons marí de Sant Feliu de Guíxols, es mostrava molt contrariat per la decisió del Govern Central de deixar el projecte en punt mort per falta de pressupost.

L’impulsor d’accions de conservació com la neteja anual del fons marí de la badia de Sant Feliu a través del Centre de Busseig Piscis Diving, considera que és una vergonya que hi hagi tant poca sensibilitat a nivell estatal ja que els científics demostren que només hi ha un 1’5% del territori protegit tot i que el Govern diu que hi ha un 3%, que també és una autèntica misèria.

Declara que la reserva marina garantia una sortida ecoturística a Sant Feliu que l’hauria rellançat de cara a l’exterior com molts països han aconseguit tenint cura dels espais naturals, considerant que Sant Feliu és un dels punts mediterranis privilegiats i, que sinó es prenen mesures, perdrà el seu ecosistema amb les extraccions i agressions que pateix el seu litoral.

Assegura que els governs no tenen cap mena de consciència atès que les baques (embarcacions de pesca d’arrossegament) treballen arrasant el fons marí a poca distància de Port Salvi, la qual cosa està penada per la Comunitat Europea però tampoc hi ha vigilància policial així com d’aquestes flotes que venen a fer estada a Sant Feliu en la temporada de l’anxova i la sardina que estan pescant altres espècies sense solta ni volta.

Fa la comparativa de que és com si en terra s’anessin a buscar espàrrecs amb una excavadora o el símil de que no es poden plantar patates en un camp sense parar i en canvi amb el mar no hi ha aquesta sensibilitat ni els cicles naturals.

Diu que darrera del port encara hi ha submergides les antigues vies del tren, contenidors de l’antic port comercial i altres deixalles que malmeten el fons marí així com les àncores dels vaixells d’esbarjo espatllen un dels grans tresors submergits de la zona que es troba a la Cala del Vigatà.

Fa dos anys, Fran Gomez i els seu equip, varen realitzar una reivindicació subaquàtica en favor de la reserva marina que podeu veure en el video que us adjuntem.

El més llegit

I després