“FUSTES I CANONS” JA NAVEGA AL MUSEU

Aquest divendres, abans de l’obertura al públic de dissabte, s’ha mostrat als mitjans de comunicació l’exposició “Fustes i canons. Una aventura del segle XVIII”  que organitza l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols. Museu d’Història, amb el comissariat d’Antoni de Pàdua Homs i que restarà oberta al públic al Palau de l’Abat del Monestir fins el 31 de maig de 2015.
Es tracta d’una exposició històrica sobre un fet molt transcendent per a la ciutat de Sant Feliu, la instal.lació d’unes drassanes reials a la badia per a construir-hi grans vaixells de guerra el primer terç del s. XVIII. Un període en què la ciutat de Sant Feliu- com és el cas de moltes ciutats mitjanes a Catalunya i a la Mediterrània- tingué un gran dinamisme comercial. La fabricació i venda d’aiguardent, la confecció de xarxes, les drassanes de velers i barques de mitjana, la incipient manufactura del tap de suro; en van fer un centre comercial important. La mostra parla d’aquest segle anomenat de les llums  i d’un racó de la costa catalana amb un recer natural i a mig camí entre França i la capital catalana; dos elements que van propiciar l’elecció per a instal.lar-hi unes drassanes reials de construcció de vaixells de guerra.
Sant Feliu de Guíxols, a través de tots els temps, ha format part important de la història de la Mediterrània, tant per les gestes dels seus habitants com per les seves singulars construccions navals. A les drassanes de la nostra ciutat s’han  construït embarcacions i naus de tota mena, des de la més humil embarcació de pesca o treball, fins a navilis de línia, passant per velers o inclús bucs d’acer. La culminació de la fàbrica de vaixells a Sant Feliu de Guíxols arriba de la ma del marqués de Bergeick, Antonio Gaztañeta i el Cardenal Alberoni; al crear-se la Fàbrica Real de Navios, durant el regnat de Felip V.
a la platja i actual Rambla es construeixen tres navilis de línia: El Real San Felipe de 80 canons, el Sant Bartolomé,  -àlies Cambí- de 66 canons i el Nuestra Señora de Montserrat -àlies El Catalán- de 70 canons. Són les naus de guerra  més grans construïdes  a principis del segle XVIII, a l’Espanya peninsular. Aquells vaixells formarien part de la nova Armada Española i de les singulars històries de les seves singladures. Foren, també, prototips i models experimentals dels famosos Gaztañeta de 60 canons.
No es pot entendre un fet tant transcendent sense explicar les circumstàncies que hi varen concórrer; el per què  de la seva ubicació a la nostra Vila, i la repercussió social sobre els seus  habitants. L’exposició se centra sobretot en la construcció dels vaixells de guerra construïts a Sant Feliu, les seves aventures i singladures, i com era la vida a bord. Hi ha maquetes de gran volum arribades des del Museu Naval de Madrid o el Marítim de Barcelona, un canó com els dels vaixells de 70 canons procedent de Cartegena a través del qual copsem la grandària d’aquestes naus. Així com ex-vots i molts documents de l’època. S’han reproduït algunes de les pintures procedents del Museu Marítim de Grrenwich i es compta també amb una recreació d’una construcció d’un d’aquests grans vaixells en tres dimensions (treball facilitat per la Universitat de Birmingham). En total hi han col.laborat 17 museus i centres de documentació d’arreu a més d’un munt d’un munt de particulars amb les seves aportacions.

 

Comparteix

Les cookies ens permeten oferir els nostres serveis. En utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les cookies. Més informació