I després

ESTRENYENT VINCLES AMB ITÀLIA

Compartiu aquesta història

El Punt Avui ha informat que les comarques gironines van recuperar l’any passat una delegació diplomàtica de la República Italiana. Però després de l’experiència del viceconsolat a Girona, suprimit amb l’arribada del TAV a la ciutat en considerar-se que el temps de desplaçament fins al consolat general de Barcelona s’escurçava per als residents o visitants italians a la demarcació, la nova seu del viceconsolat honorari es va apropar a la Costa Brava –a l’avinguda de la Pau, 26, de Platja d’Aro.

La vicecònsol és ara l’advocada Emanuela Carmenati, milanesa de naixement però arrelada des de l’adolescència a la Costa Brava, on, a més de la professió de jurista –en l’activitat privada, la docència a la UdG i al Col·legi d’Administradors de Finques o el Tribunal Arbitral de Girona–, ha conreat l’activitat cameral a Sant Feliu de Guíxols i ha presidit durant cinc anys la Cambra de Comerç Italiana de Barcelona (CCIB). Carmenati dedica tres matins a la setmana a l’atenció personal al viceconsolat –dilluns, dimecres i divendres–, sobretot a l’atenció als 3.500 súbdits italians que estimen que resideixen a la demarcació, amb l’expedició de passaports i documents oficials i suport en cas de problemes.

Però la representació va més enllà. Els vincles empresarials entre Catalunya i Itàlia generen un flux econòmic d’intercanvi que el president actual de la CCIB, Igor Garzesi, xifra en uns 1.000 milions d’euros mensuals. La diplomàcia i la institució econòmica van de bracet per fomentar la col·laboració entre empreses i dos mercats que recíprocament es veuen com a atractius, amb treball en xarxa i l’extensió de les noves tecnologies, que multipliquen les possibilitats d’intercanvi. Itàlia és el tercer país on més exporten les firmes catalanes i al Baix Empordà, per exemple, la pràctica totalitat de mercaderia que surt a l’estranger és la biomassa dels boscos gironins que se’n va cap a la República Italiana.

Segell de qualitat gastronòmica

L’altra línia de treball complementària és la promoció del Made in Italy, on els productes gastronòmics tenen un pes cabdal. En aquest sentit, promouen el certificat Ospitalità Italiana, que reconeix els restaurants que a més de la imatge i les receptes, fan servir ingredients dequalitat de les nombroses DOP i IGP del país, com ara formatges i embotits, vins o olis d’oliva italians. A les comarques gironines, el pioner i únic, des del 2012, és La Locanda di Nonna Flo, a Sant Feliu de Guíxols, inaugurat el 2003 per Francesco Desiderio. Carmenati també li va reconèixer al restaurador la campanya solidària que, amb diversos establiments guixolencs, va emprendre l’any passat per recollir donatius per a les víctimes i afectats pels terratrèmols d’Amatrice. Una altra mostra de l’esperit d’intercanvi són els vins del celler Eccociwine, a Sant Martí Vell, que dirigeix l’enòleg Luca d’Attoma i que tenen el primer mercat d’exportació a Itàlia.

 

El més llegit

I després