I després

Espai Carmen Thyssen, informació i fitxa tècnica

Compartiu aquesta història

Dates exposició: del 8 de juliol al 7 d’octubre de 2012
Organitza: Fundació Privada Centre d’Art Col·lecció Catalana de Sant Feliu de Guíxols. Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

Informació per al visitant

  • Adreça: Espai Carmen Thyssen. Plaça del MonestirHorari: de dilluns a diumenge de 11 a 21h. A partir del 12 de setembre, de 10 a 19 h
  • Taquilla oberta fins a mitja hora abans del tancament
  • El desallotjament de les sales d’exposició tindrà lloc cinc minuts abans de l’horari de tancament.
  • Preus: 6 euros entrada general | 4,5 euros descomptes (consulteu condicions de les entrades reduïdes) | 3 euros infants
  • Servei de guardarroba: hi ha un servei de guardarroba gratuït a disposició dels visitants
  • Atenció al client: servei d’informació i atenció al client a la planta d’accés a l’exposició
  • Botiga: els visitants trobaran una botiga-llibreria on es poden adquirir productes de papereria, regals, moda i decoració relacionats amb la col.lecció Carmen Thyssen
  • Informació: 972 82 00 51

Entrades i visites guiades

  • Venda d’entrades: Ticketmaster (www.ticketmaster.es) i taquilla de l’exposició
  • Visites guiades: www.guixols.cat
  • Visites comentades: 30 de juliol a les 19h i 10 de setembre a les 12h
  • Altres activitats:
  • Cicle de cambra vinculat a l’exposició dintre de la programació del Festival Internacional de la Porta Ferrada (www.portaferrada.com)

La mostra presenta 53 peces de la col·lecció privada de la baronessa, procedents del Museo Thyssen-Bornemisza de Madrid (47), del Museu Nacional d’Art de Catalunya (4) i del Museo Carmen Thyssen de Málaga (2). Combina pintura catalana amb obres de mestres destacats de l’art internacional, en una passejada per una part de la història de l’art. En cada sala hi ha pintura americana, catalana i europea que estableixen un diàleg en diferents àmbits.
Les obres van, aproximadament, des de 1870 fins a 1970, amb l’objectiu d’explicar la relació de l’home amb el paisatge des de finals del segle XIX a finals del XX. També presenta com ha anat canviant l’empatia enfront del paisatge que a finals del segle XIX és contemplat des de fora, i després passa a ser viscut.
En la pintura naturalista l’ésser humà interactua amb el paisatge: no és contemplatiu: sempre hi ha algú navegant, pescant… és un paisatge viscut.
El segon àmbit està dedicat a la Mediterrània, on es veu que el paisatge no només és verd, sinó també blau, amb vistes de Palerm, Sitges, Constantinoble, Venècia…
Quan s’acaba el bloc del paisatge naturalista, seguint els passos de l’impressionisme, passem a una naturalesa més sentida amb la impressió de la llum i la interacció de qui el contempla. Hi ha una sala dedicada a paisatges d’exteriors, però els impressionistes també van pintar paisatges interiors habitats per figures femenines i aquí es conjuga el retrat psicològic en relacio al seu entorn.
Una altra sala és dedicada a París, perquè és la ciutat de la llum. Però la llum de la ciutat és la nit, i la nit és la que permet somiar. Aquest darrer àmbit del somni ens porta a les visions del món modern, en el qual el protagonista és el món interior amb obres de Delvaux, Tàpies, Baumestier, Perejaume, Lindner o Estes, entre d’altres.
Aquesta primera mostra és un exemple del criteri que seguirà l’Espai Carmen Thyssen que programarà exposicions tot l’any.
La primera és oberta fins al 7 d’octubre.

Artistes presents:

  • Nacionals: Josep Amat, Anglada Camarasa, Joan Cardona, Ramon Casas, Marià Fortuny, Lluís Graner, Joan Llimona, Ramon Martí i Alsina, Arcadi Mas i Fontdevila, Eliseu Meifrèn, Francesc Miralles, Isidre Nonell, Perejaume, Ramon Pichot, Antonio Saura, Antoni Tàpies, Modest Cuixart, Ràfols Casamada, Joan Roig i Soler, Joaquín Sorolla, Pere Torné Esquius.
  • Nord-americans: Willi Baumestier, Richard Estes, Sanford R. Grifford, Childe Hassam, Martin J.Heade, Hugh B. Jones, John F. Kensett, Richard Lindner, Ernsts W. Nay.
  • Europeus: Pierre Bonnard, Eugène Boudin, Charles-François Daubigny, Paul Delvaux, Paul Gauguin, Armand Guillaumin, Maurice Lobre, Gustave Loiseau, Maximilien Luce, Alfred Manessier, Zoran Music, Alberto Pasini, Robert Salmon, Theodore Rousseau, Maurice de Vlaminck.

Comissariat: Pilar Giró i Roman
Coordinació tècnica: Montse Barniol
Nombre d’obres: 53
Publicacions: catàleg amb textos d’especialistes destacats, edició en català i castellà.
Assessorament: Bopbaa SLP
Comunicació: Maria Gorgues

 

El més llegit

I després