I després

El Síndic de Greuges de Sant Feliu de Guíxols s’adhereix a un escrit en el Dia Mundial del Llibre

El Síndic de Greuges de Sant Feliu de Guíxols, Josep Rius, s’ha adherit a un escrit realitzat en motiu del Dia Mundial del Llibre i que ha estat escrit pel Síndic de Reus, Pere Pagès.

Compartiu aquesta història

El Síndic de Greuges de Sant Feliu de Guíxols, Josep Rius, s’ha adherit a un escrit realitzat en motiu del Dia Mundial del Llibre i que ha estat escrit pel Síndic de Reus, Pere Pagès. A continuació el podeu llegir:

Més llibres, més lliures.

Fa anys, aquesta paraules il·lustraven una campanya de promoció de la lectura. Sempre he trobat molt adequada l’associació lectura i llibertat, entenent que més llibres no es refereix a la quantitat d’exemplars, sinó als llibres que lliurement escollim i llegim.
En una època en què moltes llibertats estan coartades, potser no ens n’adonem d’algunes de les quals no en som conscients: m’estic referint a l’assetjament constant al que estem sotmesos per part dels mitjans de comunicació social esperonats per les noves tecnologies.

Quantes informacions rebem no buscades ni desitjades, moltes vegades falses o esbiaixades, però que arriben i s’instal·len al nostre cervell?. Són missatges no triats lliurament, que ens influeixen més del que pensem: hi responem de forma conscient o inconscient. A l’època en què estem més connectats estem menys lliurament comunicats.
Les lectures les triem, si prescindim del màrketing; els autors ens amplien les perspectives, els coneixements; podem compartir sentiments, pensaments. Certament no hi ha intercanvi de paraules, però sí que interiorment podem establir-hi un diàleg. Gaudim d’una expressió acurada i moltes vegades bella.

La lectura ens arriba quan volem i estem preparats per rebre-la. L’hem triat i la disfrutem. Ens pot donar informació, i també plaer. I només ampliant amb la lectura les diferents formes de veure el món interior i exterior, podrem jutjar i fer una tria de la informació no volguda que ens envolta. Es desenvoluparà el nostre sentit crític. Com ja deia al començament: més llibres, més lliures.

Voldria acabar amb uns versos del poeta J.V. Foix:

Quants saberuts que no llegeixen gaire.
Tot n’és ple.
Quants elefants sagrats que no llegeixen res.
Tot n’és ple.

El més llegit

I després