I després

EL PUNT AVUI ENTREVISTA A JOAN PUIG

Compartiu aquesta història

Des que l’any 2010 es va anunciar que la supressió de les quotes que pagaven les empreses a les cambres de comerç de Girona, aquestes s’han hagut de reinventar. El president de la de Sant Feliu, Joan Puig, assegura que ho han aconseguit i que almenys a Sant Feliu “ens va funcionant bé” gràcies a “l’esforç del personal de l’entitat” segons publica el diari El Punt Avui en una entrevista. Explica que des de la cambra s’ajusten a les necessitats de les empreses, els donen serveis a preus ajustats i “els fem estalviar diners”. Comenta també que les cambres s’han posicionat pel dret a decidir perquè “les empreses volen decidir com s’han de fer les inversions i on volen exportar”.
-Les cambres gironines van ser les primeres a decidir d’unificar serveis per poder ser més competitives en el moment que les empreses no haguessin de pagar quotes. Com els ha anat?
Ens va funcionant força bé i tot el personal de la Cambra de Sant Feliu està fent un gran esforç per tirar endavant. Ens hem hagut de reinventar perquè les empreses, tot i que n’hem perdut unes quantes pel camí per culpa de la crisi, continuen a les cambres però ara no paguen res. Per això els oferim els serveis que les empreses necessiten amb preus més ajustats. Ajudem les empreses a exportar i a posicionar-se sobre el terreny i, a més, ho fem fent-los estalviar diners. A més, les cambres intentem impulsar a través del GIC, on hi ha Diputació, Generalitat, les tres cambres i els sindicats majoritaris, tot el que interessa a la demarcació de Girona. És cert que cada cambra mira per casa seva, però tot el que és conjunt intentem consensuar-ho i tirar-ho endavant.
-De moment les cambres catalanes estan regulades per la llei que va aprovar l’Estat l’any passat?
A l’àmbit de l’Estat tenim una nova llei que es va aprovar el juliol de l’any passat, però al català encara no en tenim cap i no sortirà fins d’aquí a un any o any i mig perquè encara no s’ha començat a fer. La llei de cambres d’Espanya ja preveu que les cambres es financin per prestar serveis i aportacions voluntàries. I és el que fem.
-Fa uns mesos, les cambres gironines vau proposar a Aena comprar l’aeroport de Girona. Com està ara la situació?
El que cal ara és aclarir a qui pertanyen els terrenys de l’aeroport. Sempre s’havia pensat que n’hi havia una part que pertanyien a Girona, perquè tots els restaurants de la demarcació havien aportat uns diners que aleshores van servir per construir aquestes instal·lacions i per altra part se sabia que la Diputació havia cedit els terrenys per fer-ho. Ara el que cal és aclarir si la cessió va ser temporal o si va ser un regal. I d’això no hi ha documentació, res que demostri que els terrenys són de l’Estat. Això és el mateix que va passar a les casernes de Girona. Quan es van voler vendre va sortir un privat que va poder demostrar que eren seves i l’Estat va haver de tornar els terrenys. Amb tot, estem en moments de transició i hi ha d’haver molts acords amb Madrid que no hi són. No només per l’aeroport sinó també per altres coses.
-Suposo que no em parla d’independència?
No. Evidentment que no. Com a president d’un ens com ara la Cambra de Sant Feliu de Guíxols jo no puc pronunciar-me sobre si cal o no independència a Catalunya. En el que sí ens hem pronunciat les cambres és sobre el dret a decidir. Els empresaris tenen interessos importants i volen decidir. Volen decidir com s’han de fer les inversions i on s’ha d’exportar.
-Les empreses aposten cada vegada més per les exportacions. Creixen?
Cada vegada hi ha més empreses que exporten. A les empreses que són exportadores i innovadores se’ls obren tots els mercats. I això ho tenim a Catalunya. Hem sigut innovadors en moltes coses. I per tant tenim el mercat obert i les empreses estan exportant.
-Sobretot la indústria càrnia?
Sí, però també maquinària càrnia i envasos, dissenys i taps, entre d’altres. Fa poc que es va inaugurar dins una fàbrica de suro un nou mercat d’ampolles acabades amb el tap que li correspon i tot. Tot de qualitat i dins un mercat. Això jo crec que és bo.
-El turisme continua sent un altre dels puntals gironins.
El turisme veig que s’aguanta. Pensava que hi hauria una davallada molt més important i en canvi això no ha passat. No sé si és que les guerres o revoltes a d’altres zones turístiques del Mediterrani ens han portat la gent cap aquí, però veig que a la demarcació la gent es mou i el sector turístic està content.
-Però, en canvi, el sector del comerç està molt tocat.
Pujar l’IVA ha cremar bastant perquè ha representat una despesa important per al comerciant, que ha vist com de cop li desapareixia un marge que darrerament ja no guanyava. Si el turisme acaba funcionant i porta diners per comprar pot ser que es reactivi una mica el sector, que està patint molt i aquests darrers anys han tancat molts establiments.
-I per quan la sortida de la crisi?
No, no. De moment, no. Francament, no veig que de moment arribi. A mi més aviat em fa por aquest final d’any i principi de l’any vinent perquè veig que les coses encara no estan estabilitzades. França, per exemple, està prenent mesures i no està equilibrada en aquest moments. I França és un mercat important per a nosaltres. El que hauria de fer el govern de l’Estat és rebaixar impostos, tot al contrari del que està fent, a més de rebaixar seguretat social i rebaixar el deute que té.

El més llegit

I després