I després

El Museu d’Història torna a obrir portes aquest divendres 5 de juny amb l’exposició “Juli Garreta, el paisatge fet música”

El Museu d’Història de l’ajuntament de Sant Feliu Guíxols està enllestint els darrers detalls per obrir les portes a la ciutadania a partir d’aquest divendres 5 de juny després del tancament forçat degut a l’estat d‘alarma. I ho farà per la porta gran, amb una mostra anomenada “Juli Garreta, el paisatge fet música”.

Compartiu aquesta història

El Museu d’Història de l’ajuntament de Sant Feliu Guíxols està enllestint els darrers detalls per obrir les portes a la ciutadania a partir d’aquest divendres 5 de juny després del tancament forçat degut a l’estat d‘alarma. I ho farà per la porta gran, amb una mostra anomenada “Juli Garreta, el paisatge fet música”.
Des del museu expliquen que “en el marc de l’any de la Capital de la Sardana de la nostra ciutat, estava prevista una exposició en memòria del nostre compositor més universal, Juli Garreta i Arboix, lligada amb el fet sardanista” en totes les vessants que la ciutat ha viscut al llarg del temps.

La Capital de la Sardana s’ha traslladat fins el 2021 degut a l’actual situació sanitària, però el Museu d’Història ja tenia molt avançada la producció d’aquesta exposició, i l’entrada a la fase 2 de desconfinament ha permès, adoptant totes les mesures de prevenció i limitació d’aforament, poder obrir les portes d’aquesta exposició.

Segons expliquen des del Museu, la mostra “ha tingut el privilegi de comptar amb l’assessorament de Jordi Molina, la implicació de l’Agrupació local d’Amics de la Sardana i el préstec i donació d’altres museus: d’Història de Girona, de Torroella de Montgrí, Orfeó Català, Arxiu Nacional, Arxiu de Sant Feliu de Guíxols” entre altres, així com també de particulars. “Prenem-ho-s’ho, doncs, com un tastet del què vindrà l’any vinent a l’entorn del fet sardanístic” afirmen.

S’hi podrà trobar un recorregut històric que s’inicia amb el contrapàs com antecedent de la sardana, passant pels instruments de la cobla, informació sobre diferents formacions que la nostra ciutat ha vist néixer al llarg del temps, d’associacions que han mantingut viu el caliu de les audicions i les ballades. També s’hi podran escoltar sardanes.

“Però, sobretot, us permetrà conèixer una mica millor el seu protagonista trencant algun dels mites que han acompanyat la figura de Garreta d’ençà de la seva mort: el seu suposat autoaprenentatge o el fet de “no haver viatjat prou””, expliquen. També hi haurà un apartat concret que es dedica a l’entusiasme que la seva obra, més enllà de la sardana, va produir en altres compositors que li eren contemporanis, “com va ser el cas del grandíssim Stravinsky”.

Aquesta nova exposició, que s’ubicarà a la seu de l’Antic Hospital del carrer Hospital de la ciutat, es podrà visitar els divendres, dissabtes i diumenges des del 5 de juny fins el 31 d’agost de 2020. L’horari és d’11 a 14 i de 17 a 20 hores excepte els diumenges i festius, que només és horari de matins. Aquest horaris i dies s’aniran ampliant posteriorment, depenent de les condicions sanitàries generals.

El recurs interactiu que estava previst que acompanyés la mostra, través d’una pantalla tàctil i que per motius de salut i seguretat no serà consultable a l’exposició, es pot gaudir on-line a través dels recursos virtuals que el Museu d’Història continua posant a disposició de la ciutadania setmanalment, accedint al seu web fent clic aquí.

Des del Museu comenten que “esperem que tot plegat sigui una alenada d’aire fresc després d’un llarg temps de confinament” i que es converteixi en “un retorn a la cultura com a punt trobada social, la reivindicació del paisatge guixolenc com a font d’inspiració i creativitat, i un nou impuls al coneixement i la difusió de tot allò que forma part del caràcter de la nostra ciutat”.

Les visites es realitzaran de manera limitada pel que fa a l’aforament i seguint les mesures sanitàries, tal i com estableixen els protocols de seguretat davant la pandèmia.

 

 

El més llegit

I després