I després

DISSABTE URIÇADA POPULAR A SANT FELIU

Compartiu aquesta història

Després de l’anulació pel mal temps del passat dissabte, l’uriçada popular que anualment organitza l’Àrea de Turisme de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols se celebrarà aquest dissabte dia 4 de febrer a les 11 del matí als Jardins Juli Garreta.

Aquesta campanya compta amb la participació de 23 establiments de la ciutat, té una durada de tres mesos, de desembre a febrer, i compta amb aquest tast popular com a acte central per tal d’oferir, al preu de 6 euros, una degustació de mitja dotzena d’uriços, una llesca de pa i una copa de cava o de vi oferta per Ca l’Àngel i Grup Oliveda.

També es comptarà, en el mateix espai, amb la possibilitat de fer les postres amb la degustació d’un uriç de xocolata dissenyat i fabricat per l’empresa ganxona Sucrart, una peça que juntament amb una ampolla d’aigua es podrà adquirir per 2,50 euros.

En passades edicions les existències d’uriços es varen esgotar en poc més d’una hora i enguany es preveuen 300 racions (1.800 unitats) per satisfer la demanda d’aquest gustós equinoderm tant apreciat a la nostra taula, tant cru com elaborat amb deliciosos farcits pels gastrònoms locals.

Aquest invertebrat anomenat garota, garoina, eriçó de mar, paparinell o bogamarí, es va decidir que a Sant Feliu es denominaria tal i com el fem sonar: “uriç” i amb aquest nom es va activar la campanya per diferenciar-la d’altres que es porten a terme en altres punts de la comarca.

L’escriptor i crític gastronòmic Jaume Fàbrega ha escrit que, “per a la seva desgutació no es precisa cap preparació prèvia: a les barques, des d’on se solien capturar amb canyes obertes a la punta, amb una pedra lligada, o per apnea, es consumien agafant simplement les gònades amb un tros de coca o directament amb una cullereta.

Tradicionalment, a molts indrets de la Costa Brava, s’organitzaven les menjades populars a les platges o cales on l’element central era la garoina, acabada de pescar.

Actualment, és un recurs escàs sotmès a una normativa que en regula l’extracció, amb una mida mínima i un període de veda de recol·lecció, i la comercialització està reservada als mariscadors professionals amb una autorització específica de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims”.

Foto de l’uriç de xocolata de Sucrart:

faldilla-uric

 

El més llegit

I després