I després

CONTRA LA VIOLÈNCIA I L’ASSETJAMENT ESCOLAR

Compartiu aquesta història

Els centres educatius de Sant Feliu de Guíxols participaran aquest any 2017 del projecte TEI (Tutoria Entre Iguals), que té per missió la prevenció de la violència i l’assetjament escolar.

L’Ajuntament, a través de l’àrea d’Educació, ha impulsat aquesta proposta, que es realitzarà a tots els centres de la ciutat, des de P3 fins a l’ESO durant 9 anys escolars. El regidor d’Educació, Josep Ramon Llobet, ha explicat que just al principi del curs 2017-2018 totes les escoles (públiques i concertades) faran un seguit de sessions de formació per tal de conèixer la forma d’implantar aquest programa on hi participaran com a formadors un grup de psicopedagogs així com la comunitat educativa, és a dir, direccions del centre, professorat, i també els pares i mares, així com l’alumnat. També, més endavant, es farà a altres centres educatius, com l’Escola de Música, adults…) .

Va ser creat al 2002 per Andrés González Bellido, coordinador del grup d’investigació de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona, amb un equip de psicòlegs, pedagogs, mestres i professors i està basat en l’ajuda (social, emocional i personal) dels iguals-tutors.

Es tracta d’una solució escalonada. A Primària, els alumnes de cinquè són tutors emocionals dels de tercer; a secundària, els de tercer són tutors emocionals dels de primer.

Cal recordar que quan un alumne pateix accions agressives per part d’un o més companys, de manera repetida i durant un cert temps, apareixen situacions d’assetjament conegudes. Sovint aquest maltractament es manté de forma oculta, i apareix un esquema d’abús d’autoritat. Això té repercussions negatives en el clima i convivència en el centre, que afecten també els processos d’aprenentatge i educació.

El programa de la Tutoria ajuda a sensibilitzar els integrants de la comunitat amb l’objectiu de crear una millor societat, i quan apareix un cas de comportament agressiu, s’activen els mecanismes per solucionar-ho, de forma empàtica, amb el respecte i compromís de tothom.

 

El més llegit

I després