I després

ANTONI BELTRAN I EL VOCABULARI MÈDIC POPULAR

Compartiu aquesta història

Una vuitantena de persones varen assistir a la tercera sessió de vocabulari mèdic popular que va dur a terme el Dr. Antoni Beltran a la Sala Abat Panyelles del Monestir la setmana passada. La xerrada va recordar i posar en valor mots genuïns de la nostra llengua. Paraules i expressions utilitzades per referir-se a símptomes o malalties relacionades amb el sistema mental, tals com la bogeria, depressió, ictus, etc.
Alguns d’ells, mots que estan en perill de desaparició a favor de tecnicismes o castellanismes, són mots i frases fetes com “no tocar ni quarts ni hores”, “estar tocat del bolet” o tenir una “feridura”.
Un vocabulari molt ric que custodia la saviesa popular i que molts cops pot donar informació rellevant per al diagnòstic mèdic, per exemple quan ens referim al dolor, no és el mateix quan diem que tenim un mal d’esquena que quan tenim una tibantor, un rau-rau o estem carregats de dolor.
Aquest és un vocabulari viu que va canviant i es renova amb les noves generacions, joves que avui dia ja no toquen ni quarts ni hores, sinó que estan flipats o a vegades tenen un yuyu, quan no diuen que estan empanats.
El Dr. Beltran va anunciar que aquesta era la darrera sessió d’aquest recull, i que ara té la voluntat de començar a treballar en una publicació que aplegui els mots i expressions que ha anat recopilant al llarg dels darrers anys.
La presentació va anar a càrrec del Dr. Miquel Carreras, recentment nomenat Director dels Serveis Territorials de Salut a Girona de la Generalitat de Catalunya.

El més llegit

I després