I després

Troben un fong a Calonge que mata els plàtans

Compartiu aquesta història

Segons informa El Punt, un antic tècnic de la Devesa de Girona, Narcís Motjé, ha localitzat en un petit bosc de la carretera que uneix Calonge i Sant Antoni uns fongs que ataquen els plàtans fins matar-los. Motjé va avisar el servei de protecció dels vegetals del departament d’Agricultura, que va contrastar amb analítiques que es tractava d’un fong, el Ceratocystis fimbriata, que s’instal·la en els plàtans i en provoca la mort.
Motjé alerta del perill que representaria per als boscos i per als planteristes que cultiven aquests arbres si s’arribés a escampar. Explica que es van fer inspeccions als vivers de Girona i es va descartar que la malaltia ja s’hagués propagat. Tot i això, la propagació és molt ràpida –“de manera exponencial”, diu Motjé– i es pot produir a través d’eines, per l’home o a través dels insectes. Ataca bàsicament els vasos de l’arbre, els obstrueix i en provoca inevitablement la mort.
Des de la Delegació del Govern a Girona han confirmat que el servei de protecció dels vegetals està treballant per controlar-ho.
Segons l’extècnic de la Devesa, el temps d’actuació del fong en aquest punt de Calonge pot haver estat de dos anys. L’única solució és cremar els arbres, arrancar les arrels i no deixar-ne ni rastre.
Narcís Motjé va ser tècnic responsable de la Devesa de Girona des del 1987 fins fa dos anys i hi va detectar característiques estranyes. Aquest estiu hi va tornar i va confirmar les seves sospites sobre aquest bosc de Calonge.

El més llegit

I després