Des del 2008, any de la inauguració de la nova sala de parts, l’Hospital de Palamós treballa en una línia d’actuació maternoinfantil, que vol potenciar el part natural i afavorir l’estada de la mare i el nadó a l’Hospital.
L’evolució del part medicalitzat al part natural, va ser el tema sobre el qual va versar la darrera conferència del cicle Salut i Societat el passat divendres 25 de febrer, a càrrec del Dr. José Manuel Marqueta (Director de la Unitat Infància i Dona dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà) i que va aplegar una trentena de persones.
El canvi de paradigma en la manera com es fa un part, caracteritzat pel dret de la dona a decidir com vol donar a llum als seus fills, si vol un part ràpid i amb el mínim dolor o prefereix un part més natural, ja és una realitat a l’Hospital de Palamós, que des del 2008 i gràcies al treball dels professionals de la Unitat Infància i Dona (ginecòlegs, llevadores, infermeres i auxiliars), compta amb un nova àrea obstètrica, on es porta a terme el procés complet del part i es treballa en consonància amb les noves tendències de la nova obstetrícia, fomentant actituds més conservadores, menys intervencionistes i més de cara a la dona.
El Dr. Marqueta també va explicar què significa que l’Hospital de Palamós sigui un centre acreditat dins el Programa de Donació de Sang de Cordó umbilical, cosa que permet a les famílies que vulguin fer donació de la sang del cordó umbilical del seu nadó, que pot ser utilitzada com a alternativa al trasplantament del moll de l’os, serveis per al tractament de malalties molt greus o bé és utilitzada en investigació amb cèl·lules mare.