I després

OPINA-S I LA MEMÒRIA HISTÒRICA

Compartiu aquesta història

Aquest dijous, 30 de gener a les 20:30 h. al Centre Cívic Vilartagues, el grup OPINA-S reprèn els seus col·loquis-debat. En aquesta ocasió per parlar sobre Memòria Històrica. Es passarà el documental “La nit dels vuitanta”, que tracta dels esdeveniments succeïts a població de Teba (Màlaga) durant la Guerra Civil. La durada aproximada és de 40 minuts i, posteriorment, es generarà un col·loqui d’una hora de durada.
Segons informacions del Diario de Sevilla, “el cementiri municipal de Teba va acollir els treballs d’exhumació en la considerada segona fossa més gran d’Espanya amb 125 veïns afusellats per les tropes franquistes en la Guerra Civil, la qual cosa va convertir aquesta recerca en la segona més important després de la de San Rafael.
Entre el 12 i el 14 de setembre de 1936, quan les tropes franquistes van prendre el poble, molts vilatans van fugir a la recerca del front republicà, situat entre Peñarrubia i Ardales, en direcció a Casarabonela, en l’anomenada “nit de les fugides”.
Molta gent va marxar però altres persones, que creien que no tenien perquè anar-se’n, es van quedar al poble i foren víctimes de la repressió.
Fins el febrer de 1937, la majoria dels que van fugir, es van refugiar a Casarabonela i en masos limítrofs i quan el front republicà era a punt de caure, tots es van dirigir cap a Màlaga.
El 6 de febrer de 1937 foren interceptats a Campanillas i, en assegurar les tropes franquistes que les persones que no tenien delictes de sang podien tornar a les seves cases sense que els passés res, molta gent va emprendre el viatge de tornada.
En arribar a l’entrada de Teba, entre els dies 7 i 10 de febrer foren detinguts gairebé tots els homes, pels quals van improvisar un parell de presons en habitatges, on els van retenir fins al dia 23 de febrer. Aquella mateixa nit, els feixistes van portar al cementiri a 81 homes i 3 dones, en grups de deu, i els van afusellar.
TEBAR FALDILLA

El més llegit

I després