I després

Nota d’ERC: “Un Govern que té por a la participació ciutadana”

Compartiu aquesta història

Nota d’ERC: “Un Govern que té por a la participació ciutadana”

Malgrat tenir una regidoria “de participació ciutadana”, l’alcalde i el seu equip no ha fet cap pas per canviar la implicació de la ciutadania en la governança municipal.

L’alcalde Motas i el seu equip ens confirmen pràcticament al final de la legislatura el que des d’ERC teníem clar que passaria ara fa tres anys, el temps ens ha donat la raó: l’equip de govern de Tots per Sant Feliu i el Partit Socialista tenen por a la participació ciutadana. Tot i que aquesta legislatura va començar amb la creació d’una regidoria de participació ciutadana de la qual és regidor el socialista Salvador Calabuig, aquesta regidoria s’ha quedat simplement amb el titular, com tantes altres coses, perquè aquesta regidoria no ha fet cap avenç en aquest sentit.

Fa uns dies veiem com l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro sotmetrà a consulta ciutadana el projecte de reforma del Passeig Marítim. En el nostre cas cap proposta de l’equip de govern ha passat públicament i amb promoció per aquest tràmit. La participació s’ha limitat als períodes d’exposició pública obligats per llei i una web on es pengen les normatives i ordenances que necessiten participació, però en cap cas s’ha fomentat o reconegut. En el cas de la nostra ciutat seria important haver-ho fet en alguns casos, sobretot quan hi ha projectes que s’estan desenvolupant que no han estat inclosos en el programa electoral de cap dels dos partits del govern. Estem acostumats que en el cas del partit de l’alcalde es presenti amb unes propostes durant la campanya electoral, i un cop al govern n’acabin fent unes altres que mai havien estat anunciades, com a exemple la reforma de la Plaça del Monestir o l’Av. Juli Garreta. Obrir els projectes d’una forma pública a la participació com fan tantes poblacions a aquest equip de govern li fa por.

Ja fa uns quants anys que Sant Feliu és l’única població del nostre entorn que no promou pressupostos participatius amb els quals els ciutadans poden decidir on volen destinar els diners d’una part de les inversions cada any, i així s’impliqui a la ciutadania en la governabilitat del municipi, i també es pugui responsabilitzar d’una part de l’acció de govern. Una participació que va molt més enllà de la que representa votar cada quatre anys. Hi ha moltes fórmules per fer que els ciutadans participin, aquests en son només dos exemples, però l’alcalde Motas segurament no vol que ningú li pugui marcar prioritats que no són les seves, encara que siguin els mateixos ciutadans que l’han votat. Al final aquesta manera de governar antiga segurament amaga aquella opinió que ja va donar un regidor del govern a la sala de plens quan va dir que “als ciutadans no se’ls ha de deixar decidir segons què perquè no tenen prou coneixements i poden votar malament”. En el cas de l’alcalde i d’alguns regidors del seu govern que ja fa més de vint anys que ocupen càrrecs a la política local, segurament els falta fer un pas endavant en les noves maneres de governança que exigeix la política municipal avui.

El més llegit

I després