Segons informa el DDG, el gruix de la llera del riu Ridaura en el seu tram final ha pujat uns 80 centímetres des que es van fer les obres d’endegament. Aquest és un dels motius que darrerament ha provocat les inundacions als carrers pròxims a la desembocadura del Ridaura, malgrat la seva canalització. L’altre causant, segons un informe encarregat per l’Agència Catalana de l’Aigua per trobar una solució a aquestes inundacions, és la barrera de sorra que hi ha a la platja i que evita que l’aigua que baixa pel riu arribi a desembocar al mar: aquesta barrera, segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Josep Maria Bas, ha doblat la seva amplada, mentre que també ha incrementat la seva alçada. Bas ha apuntat que aquesta crescuda de la barrera pot ser tant conseqüència de l’endegament com dels corrents del mar o les darreres llevantades.
En aquest sentit, el regidor d’Urbanisme, Antoni Cano, ha afegit que, com que ara la llera del riu és molt més ampla que abans de la seva canalització, l’aigua que hi baixa no té prou força per trencar aquesta barrera de sorra. En la darrera llevantada important, la del passat mes d’octubre, era el mar el que no permetia que el riu desemboqués, cosa que també va generar inundacions als baixos i soterranis pròxims al Ridaura.
La setmana passada, Bas, l’alcaldessa, Dolors Padilla, i tècnics municipals van reunir-se amb representants de l’ACA, de l’empresa que ha realitzat l’estudi per encàrrec, d’Aqualia i del Consorci Costa Brava. En aquesta reunió es va exposar l’estudi que posa de manifest la crescuda de la llera i de la barrera de sorra.
A més, es van oferir quatre possibles solucions per evitar que no hi hagi més inundacions. Bas ha precisat que encara falta la valoració econòmica de cadascuna de les actuacions i, depenent de quina sigui, qui assumeix la despesa.
Pel que fa a les solucions, l’estudi en planteja quatre. El regidor de Medi Ambient ha exposat que una és la de reduir la sorra que hi ha a la platja; també hi ha la possibilitat de dragar la llera, de manera que baixi la seva cota i s’allunyi de les sortides dels desaigües al riu, que és d’on sorgeixen les inundacions als carrers. Una tercera opció seria canviar l’últim tram de les canonades de l’estació de bombeig de les Formigues i col·locar-les a una major alçada. Finalment, la quarta alternativa és posar una cubeta amb una bomba al rec de les Sorres, de manera que la bomba passi l’aigua del rec al riu i, si n’entra del riu, la hi torni.
En els pròxims dies, l’ACA ha de presentar a l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro l’informe econòmic de les actuacions. Així, ja es disposaran de tots els elements perquè els ens involucrats decideixin quina solució prenen per aquest problema.