I després

Josep Ribera ja és profeta a la seva terra

Compartiu aquesta història

La 51ena edició del Festival Internacional de la Porta Ferrada va arrencar divendres amb un magnífic concert del pianista guixolenc Josep Ribera, a l’església Mare de Déu dels Àngels després de gairebé 60 anys sense actuar a Sant Feliu. Nascut a Sant Julià de Ramis el 1937, Josep Ribera va viure a Sant Feliu de Guíxols a partir dels tres anys però va marxar de Catalunya quan va superar unes proves per ingressar al Royal College of Music de Londres.
El festival va fer un primer intent per portar-lo l’any 1984, però per problemes d’agenda Ribera no va poder venir a Sant Feliu. De fet, fa uns 30 anys que no retornava a la vila que el va veure créixer. Ja des de l’any passat, ajuntament i pianista havien acordat trobar un dia al mes de juliol per poder fer un concert en el marc del festival.
Per a una nit tant especial, Ribera va escollir un repertori romàntic. “He tocat molta música moderna però a la meva edat em vaig tornant més romàntic”, va reconèixer. El concert va començar amb la sonata de Beethoven titulada ‘La Tempesta’ i que s’inspira en el drama de Shakespeare. Ribera es va declarar un apassionat del compositor. La primera part es va completar amb altres obres de Mendelsshon.
Per a la segona part, el pianista va escollir ‘Sis consolacions’ de Liszt i el va tancar amb la ‘Sonatina’ de Ravel, una obra impressionista.
Fascinat per la música, als sis anys va iniciar els estudis de solfeig i piano. L’any 1954, després d’unes oposicions i davant d’un tribunal presidit per Ígor Stravinski, va obtenir l’ingrés al Royal College of Music de Londres, on un any més tard va debutar com a professional.
A partir de 1960 es va traslladar a Suècia on, a més de la seva vessant d’intèrpret, va dirigir dues càtedres de piano, una al Conservatori d’Estocolm i l’altra a la Universitat de Göteborg. Als anys 80 es va traslladar a viure a Dinamarca i s’hi va jubilar l’any 2007, després de dirigir el departament de piano de la Reial Acadèmia de Música de Dinamarca a Copenhaguen durant 25 anys (ara n’és professor emèrit). Per la seva particular contribució a les arts, se li va atorgar l’any 1992 la Creu de Dannebrog. Cada estiu dirigeix les Tel-Hai International Piano Master Classes a Hvide Sande (Dinamarca) i a Tel Aviv (Israel) on té, des del 1976, una avinguda amb el seu nom.

El més llegit

I després