I després

Crònica presentació Guixolencs a Guinea

Compartiu aquesta història

Dissabte 25 de novembre es va presentar davant de més d’un centenar de persones el documental realitzat per Anna Vicens, un treball minuciós en el qual hi participen nombroses famílies que des de Sant Feliu s’establiren a Guinea des del primer terç del segle XX.

L’inici del documental ens situa en la geografia i història recent de Guinea. Perquè sí que hi ha catalans de més de 50 anys que van aprendre a l’escola que Espanya tenia, a l’Àfrica Equatorial, uns pintorescos territoris de nom exòtic com Fernando Poo, Río Muni o Annobón. El s. XVIII Portugal cedí a Espanya les illes de Fernando Poo i Annobon i s’hi va començar a conrear cacau. El s. XIX la major part de comerciants i exportadors eren catalans. El 1900 Espanya va aconseguir ampliar les seves possessions equatorials amb 26.000 km2 de selva: era el territori que s’anomenaria Río Muni, el Muni o, simplement,la Guinea ContinentalEspanyola, i s’aixecaven noves finques per a l’agricultura i l’explotació forestal. El 12 d’octubre de 1968 Manuel Fraga donava la independència ala Guinea Equatoriali pujava al poder Francisco Macías Nguema. Al cap d’alguns mesos va haver-hi un esclat de violència antiblanca, i quasi tots els colons van ser repatriats mitjançant un ampli operatiu militar. Al voltant d’un miler de catalans van tornar a les seves cases després de ser evacuats.

Familiars actuals d’aquells que s’hi establiren expliquen els seus records, mentre el muntatge d’Anna Vicens ens ofereix imatges fixes i en moviment dela vida quotidiana que feien ala Guinea.Peròels més joves no saben ni tan sols que Espanya va tenir una colònia a l’Àfrica Negra. A través d’aquest documental veiem com algunes de les grans plantacions eren a mans de catalans i de guixolencs, i com es va establir una xarxa entre guixolencs per acollir els que sobretot durant l’època dura de la postguerra anaren allà a cerca un futur.

Darrerament, a nivell tant d’ecriptors com d’antropòlegs, han sorgit noves publicacions que donen llum a aquesta part de la història. Un dels escriptors que participà en l’acte al costat de Jordi Gallego, és Toni Sala, autor d’una biografia del Floquet de Neu (‘Goril·la blanc: Memòries d’en Floquet de Neu’). A partir de la seva reflexió sobre la dificultat d’entendre’s entre cultures van sorgir nous llibres que tenen Guinea i els guineans com a protagonistes. Ell mateix participa en una part del documental i va aportar les seves reflexions sobre l’explotació actual i pobresa d’un país que fou i és (ara pel petroli) ric en recursos.

En definitiva, una gran aportació d’Anna Vicens que ens aproxima a la “gran” història a partir de la investigació centrada en els guixolencs que anaren a Guinea.

El més llegit

I després