Des de divendres, 30 d’octubre, estan en vigor les noves restriccions implementades pel govern de la Generalitat de Catalunya per a frenar l’expansió de la COVID-19. Les principals novetats de la normativa són, d’una banda, el confinament perimetral de Catalunya i, de l’altra, el confinament municipal de caps de setmana. També és notícia que el món cultural, així com l’activitat esportiva no professional i les extraescolars, queden paralitzats.

El conjunt de noves accions se sumen a l’encara vigent toc de queda nocturn i al tancament de bars i restaurants. Altrament, les escoles continuen obertes i se segueix recomanant, tot i que no obligant, el teletreball per a aquelles feines que es puguin dur a terme des de casa. Les restriccions ja s’han publicat al Diari Oficial de la Generalitat, a priori per a una durada de 15 dies; l’executiu català, però, ja ha anunciat que amb tota probabilitat aquest període es veurà ampliat.


Mesures actualment en vigor

☑ Tancament perimetral de Catalunya. Resta prohibit entrar o sortir de Catalunya si no és per un dels motius que ho justifiquen. És una mesura que afecta tots els dies de la setmana, de dilluns a diumenge, sense excepcions.

☑ Confinament municipal de cap de setmana. Es prohibeix sortir del municipi de residència els caps de setmana, en concret entre 6:00 hores del matí de divendres i les 6:00 hores del matí del dilluns.

☑ Manteniment del toc de queda nocturn. Durant tota la setmana continua en vigor el confinament nocturn, que obliga tothom a quedar-se al domicili de residència entre les 22:00 hores de la nit i les 6:00 hores del matí.

  • Excepcions del confinament municipal de cap de setmana i de la restricció de la mobilitat nocturna. El confinament municipal de cap de setmana i el toc de queda nocturn no afectaran aquelles persones que vagin a treballar presencialment, així com tampoc les escoles, que continuaran obertes. Tanmateix, s’inclouen d’altres excepcions com els permisos penitenciaris, la cura de persones grans i/o dependents, les emergències sanitàries i altres supòsits.
  • Excepció del cap de setmana de Tots Sants. Dissabte 31 d’octubre i diumenge 1 de novembre sí que estarà permès sortir del municipi de residència per anar als cementiris a visitar sepultures de familiars. Sempre i quan, això sí, sigui dins de la mateixa comarca del municipi de residència o bé quan parlem de localitats limítrofes, és a dir, que fan frontera l’una amb l’altra.

 L’oci i la cultura, aturats. L’àmbit cultural i de lleure queda paralitzat amb el tancament de cinemes, teatres, sales de concert i arts escèniques. Abaixen persianes també parcs d’atraccions, casinos, bingos, sales de joc i es prohibeix la celebració de festes majors, congressos i fires. Per altra banda, però, resten oberts al 33% d’aforament museus, arxius, sales d’exposicions i arts visuals i biblioteques, en aquest últim cas només per a préstecs.

☑ Activitats extraescolars, suspeses. Es cancel·len entrenaments, activitats i actes culturals, lleure infantil i juvenil i tot el conjunt d’activitats extraescolars.

☑ Fre a l’esport no professional. L’àmbit esportiu també queda aturat. Tanquen clubs esportius i gimnasos, a excepció dels centres de tecnificació i alt rendiment. Queden suspeses les activitats esportives no professionals, i en qualsevol cas les professionals continuaran, però sense assistència de públic. Pel que fa a l’esport individual a l’aire lliure, seguirà permès, igual que l’esport col·lectiu amb membres d’un mateix nucli de convivència estable. En aquests casos, de fet, es permetrà excepcionalment accedir a municipis limítrofs els caps de setmana.

☑ Noves restriccions en el comerç. Centres comercials i locals de més de 800m² abaixen persianes, a excepció de les superfícies d’alimentació, articles de primera necessitat o higiene, i sempre que tinguin accés directe des del carrer. Romanen també oberts el petit comerç i els serveis essencials, amb un 30% de la capacitat dels locals, quelcom que també incumbeix els mercats no sedentaris.

☑ Establiments de restauració encara tancats. Bars i restaurants continuen sense poder obrir de cara al públic. Poden, això sí, fer entregues a domicili fins a les 23:00 hores de la nit, i també tenen permesa la recollida al local, en aquest cas fins a les 22:00 hores, obeint al toc de queda nocturn.

☑ Accions en l’àmbit educatiu. L’activitat educativa es manté en diferents graus de presencialitat. Romanen obertes escoles, instituts i llars d’infants, mentre que les classes passen a ser virtuals en el cas dels estudis superiors no obligatoris (batxillerat, formació professional i universitats). Les pràctiques i les avaluacions i exàmens, però, sí que podran ser presencials.

Llegeix la normativa sencera publicada al DOGC ▼