El passat divendres, dia 31 de juliol, l’Associació d’Amics del Museu de Sant Feliu i el propi Ajuntament de la ciutat -a través de l’Àrea de Patrimoni Cultural- van dur a terme la gala de lliurament de guardons de la primera edició dels Premis Treball de Recerca en l’àmbit de Sant Feliu de Guíxols. Es tracta d’una iniciativa que busca promoure l’interès dels estudiants de batxillerat de la ciutat per incloure Sant Feliu com l’àmbit territorial dels seus treballs de recerca, el projecte estudiantil de més pes que tenen els alumnes d’aquest cicle. L’acte es va celebrar al pati de l’Antic Hospital, seu del Museu d’Història.

De la beneficiència a la ineficiència? Serveis socials públics de Sant Feliu de Guíxols, de Bernat Vendrell Pernal, i El tarannà federalista de Josep Irla, de Laia Quintana Martín, van ser els dos treballs premiats. Els estudiants van ser guardonats amb 400€ cadascun, una part amb vals a intercanviar a comerços de la ciutat.

El jurat estava format pel president de l’Associació d’Amics del Museu, Josep M. Vicens; la directora del Museu d’Història de Sant Feliu, Sílvia Alemany, i tres especialistes, tots ells vinculats a la població guixolenca: Joaquim Borràs, arxiver en cap de l’Ajuntament de Barcelona, Miquel Borrell, historiador i exprofessor de secundària i Marc Auladell, arxiver municipal. A l’entrega de premis també hi va assistir el primer tinent d’alcalde del consistori ganxó, Josep M. Muñoz, que va expressar la seva satisfacció per la qualitat dels treballs i va desitjar que la participació en aquests premis per part dels estudiants del proper curs vagi en augment.

Premis treballs de recerca SFG 22 red
L’acte es va fer al pati de l’Antic Hospital i va seguir tots els protocols de seguretat i prevenció.

Del treball realitzat per Bernat Vendrell s’ha ressaltat la seva temàtica novedosa, la del desplegament dels serveis socials a Sant Feliu de Guíxols amb els primers ajuntaments democràtics després de la dictadura. La configuració actual de l’atenció social és deutora d’aquells anys i de les persones que van tenir responsabilitats polítiques. Una recerca construïda a partir de diverses fonts publicades, memòries, recursos web i d’entrevistes personals transcrites.

La recerca de Laia Quintana ha vingut a omplir un buit en la bibliografia sobre Josep Irla, aquell que fa referència a les seves responsabilitats en el sector de la beneficència i acció social des de l’Ajuntament guixolenc.