Guíxols des del Carrer fa una valoració de dues mocions que han presentat en la passada sessió plenària virtual que ha tingut lloc aquest dijous 24 de setembre a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols. A continuació podeu llegir íntegra la informació.

El Ple ha donat suport a la moció de Guíxols des del Carrer – En Comú Podem per impulsar un Pacte d’Estat pel Dret a l’Habitatge

Malgrat l’aprovació, els comuns lamenten la poca empenta municipal en polítiques d’habitatge

Jordi Lloveras , regidor de la formació va dir que aquesta proposta és un crit d’alerta per recuperar la funció social de l’habitatge. Regular els preus dels lloguers, com s’ha fet recentment; era un primer pas necessari, però cal que l’administració central adopti una sèrie de mesures importants com ara, reconvertir els habitatges buits de la SAREB, aplicar una nova moratòria en els desnonaments o impulsar polítiques que potenciïn el lloguer protegit i la rehabilitació. També cal instar al govern de la Generalitat perquè aprovi una nova llei de barris per fomentar la rehabilitació (estructural i energètica) en aquells habitatges envellits i amb necessitats i. És evident que en un tema tant important com aquest hi hauria d’haver una major cooperació i col·laboració entre administracions i això és el que, bàsicament, planteja la moció.

El regidor dels comuns a Sant Feliu de Guíxols va aprofitar aquest punt per recordar al govern municipal que actualment a la ciutat hi ha prop de 200 famílies que viuen en situació d’ocupació irregular. Els comuns lamenten que ja fa més de tres anys que es va anunciar que es farien pisos on actualment hi ha l’antic Hotel Mediterráneo, i que a data d’avui encara no hi ha hagut cap avanç al respecte. Com també que ja fa quatre mesos de la cessió de 9 pisos per part de la SAREB per a gestió municipal, sense que de moment cap d’ells hagi estat utilitzat.  

Per acabar els comuns recorden que Sant Feliu de Guíxols és una de les ciutats afectades per la Llei de regulació del preu dels lloguers i que estaran atents perquè aquesta es compleixi.

___

El govern local (TxSF-PSC) descarta adherir-se a l’Associació de Municipis per a l’Energia Pública (AMEP) 

Això sí, incrementa fins el 113.000 € la despesa en l’enllumenat de Nadal

Pel vot negatiu del PSC i de Tots per Sant Feliu no va prosperar la moció dels comuns de Sant Feliu de Guíxols perquè la ciutat s’adhereixi a la nova Associació de Municipis per a l’Energia Pública (AMEP). Aquesta entitat neix amb la finalitat de fomentar la titularitat i la gestió pública de les xarxes de distribució elèctrica i treballar per tenir, a traves de de la cooperació i col·laboració municipal, un paper fonamental en aspectes claus com garantir l’accés a l’energia elèctrica entesa com un servei essencial i no merament com una mercaderia, combatre l’oligopoli elèctric aprofitant la liberalització de la generació i la comercialització de l’energia elèctrica i, finalment, promoure les energies renovables. Era, doncs, una bona oportunitat per participar en un marc de treball coordinat en aquests aspectes i aprendre d’experiències d’altres ciutats. Actualment una cinquantena de municipis ja en formen part i Guíxols des del Carrer-ECP lamenta que el nostre hagi que quedar fora per la poca sensibilitat i preocupació del govern en qüestions mediambientals com aquesta.

Per reblar el clau, el govern sí que ha aprovat incrementar en 23.000 euros la partida per a l’enllumenat de Nadal, que inicialment estava pressupostada amb 90.000 euros; és a dir, que en la situació actual marcada per la crisi és capaç de gastar-se 113.000 euros d’energia privada per a llums de Nadal i, en canvi, no veu oportú en aquest mateix context gastar-se 1.500 euros (el cost de la quota de l’AMEP) per començar a caminar cap a una energia pública i renovada. Això denota la mirada curta del govern en tot allò que no impliqui actuacions que puguin enlluernar. El nostre regidor ha votat en contra d’aquest increment en considerar que, en el context actual, 90.000 euros per a llums de Nadal ja era una quantitat considerable.