Casa Irla rep, el proper dissabte 26 de setembre de 2020, la visita del periodista, escriptor i columnista de La Vanguardia Francesc-Marc Álvaro. L’autor vilanoví trepitja Sant Feliu de Guíxols per a presentar el seu últim llibre Assaig general d’una revolta (2019), que tracta les claus del procés independentista que ha marcat la política catalana de l’última dècada.

Després de l’èxit de l’acte de presentació del llibre de Toni Cruanyes, Casa Irla continua amb la seva programació de tardor, una agenda amb moltes cites recuperades dels mesos de confinament. Dissabte serà el torn de Francesc-Marc Álvaro, conegut també per col·laborar al programa El món a RAC1, l’espai radiofònic amb més oients de tota Catalunya. L’última obra del periodista tracta el següent:

El procés independentista català ha esdevingut la crisi més important d’Espanya des de la instauració de la democràcia. El que durant dècades va ser “el problema catalán” ha canviat de dimensió i s’ha convertit en un fenomen nou, estretament vinculat a les disfuncions de la democràcia espanyola i a les tensions de l’Europa dels nostres dies. Dos milions de ciutadans han abraçat el projecte d’una Catalunya independent, en un canvi de mentalitat col·lectiva vertiginós des de l’any 2010. Quins són les claus per comprendre el que hi ha darrere del referèndum de l’1 d’octubre, la posterior declaració d’independència, la intervenció de l’autonomia, els comicis al Parlament que van guanyar les forces independentistes i el paper dels dirigents polítics en presó preventiva i a l’estranger?

Francesc-Marc Álvaro analitza a fons l’origen històric, les causes, les circumstàncies especials i els protagonistes d’un esdeveniment de transcendència indubtable. Més enllà dels tòpics, les simplificacions i els titulars efímers, aquest assaig es dirigeix a lectors de tota ideologia i sensibilitat per subratllar la complexitat i els matisos d’un procés continua obert i exigeix diàleg i imaginació política.

L’acte començarà a les 19:00 hores del vespre, i seguint els protocols de seguretat i prevenció, es limitarà l’aforament al 50% de la capacitat del local. Així mateix, la desinfecció de mans en entrar a Casa Irla serà obligatòria, i també serà necessari l’ús de mascareta.