El grup municipal MES, Moviment d’Esquerres, fa una valoració del punt que es va aprovar aquest dimarts en el Ple Municipal Extraordinari i Urgent. Teniu l’escrit complet a continuació.

El govern fa us aquest 2020 de 2.000.000 d’euros dels estalvis municipals

Aquest matí ha aprovat destinar 79.000 euros més a la policia local.
Quan en el seu dia (2012) el Ministre Montoro va aprovar les mesures de control de la despesa dels Ajuntaments la nostra ciutat tenia una economia sanejada. De fet, si tots els Ajuntament de l’Estat haguessin presentat uns números como els de Sant Feliu de Guíxols no hagués calgut aplicar – ni el govern central n’hagués tingut l’excusa- les mesures que es van adoptar.
S’ha de dir que fou gràcies als Ajuntaments (que van estalviar cap a 7.000 milions d’euros) que l’Estat va complir amb les regles de dèficit que li marcava Europa. Els Ajuntaments són els que vertaderament van estalviar mentre que l’Estat i les Comunitat Autònomes continuaven (i continuen) sense ser capaços de complir els objectius financers.
Tot plegat va portar a que la nostra ciutat tingués fins a 10.000.000 d’Euros en concepte de d’estalvis que a l’inici d’aquest mandat encara continuaven al calaix.
Ha estat públic el debat els últims temps sobre què fer amb aquests diners i és conegut que la superministra d’economia Sra. Calviño (tan estimada per l’IBEX35) va intentar quedar-se’ls aixecant un gran i merescut escàndol que va fer recular amb bon criteri el govern central.
Arran d’això s’ha promès  als Ajuntament que s’aixecaran totes les restriccions i, mentrestant, s’ha obert en certa mesura la possibilitat de disposar-ne. No cal dir que el nostre govern s’ha afanyat a apuntar-s’hi.
En aquest marc, i en un ple extraordinari aquest matí a les 9.00h el govern ha decidit gastar-se un altre pessic dels estalvis (sempre amb l’argument del COVID-19): aquest cop per contractar més policia local. Total: 79,000 euros.
Només en aquest 2020 (pessic a pessic) dels 10.000.000 d’euros que es va trobar el govern ja n’ha disposat de més de 2.000.000 d’euros.Sempre que sigui dins del marc de l’emergència nosaltres hi estarem a favor. Però molt ens temem que també està succeint que l’emergència serveix d’excusa per introduir despeses que tenen vocació d’estable i permanent.
I també una última reflexió: amb molt, les necessitats de despesa que a Sant Feliu de Guíxols ha generat el COVID10 s’han centrat en mesures de seguretat ciutadana (més policia). Certament no han estat les úniques però si les que ens han costat més diners.
No podem deixar de donar un toc d’atenció al govern sobre aquesta realitat i exigir que el gruix dels esforços es destinin en aquests moments a l’atenció a les persones més castigades per la pandèmia així com en protegir les estructures econòmiques que corren perill de desaparèixer per culpa de la mateixa.
Aquestes han de ser les prioritats ….i la seguretat ciutadana és molt important, sens dubte, però en tant serveixi a les anteriors. No a l’inrevés.